Page 7 - soma rapor 30122014
P. 7
TERİMLER
AÇIK İŞLETME, 1) Maden üzerindeki örtü tabakasını almak ve bu suretle maden kitlesini
istihsal edebilecek bir duruma getirmek amacıyla uygulanan bir maden ocağı işletme sistemi.
2) Açık ocak.
ALEV SIZDIRMAZ CİHAZ, Patlayıcı gaz ortamında çalışmak üzere ALSz standart
isteklerine göre dizayn edilip teste tabi tutulmuş, sertifika ve imal lisansı verilmiş cihaz.
ASFALTİT, Koyu renkli, sert, zor eriyen bitümlü organik maddeler karışımından oluşan
kömür.
AYAK, Yeraltı işletmelerinde, maden içerisinde iki galeri arasında cephe halinde maden
üretimi yapılan yer.
BİTÜMLÜ ŞİST, Genellikle ince taneli ve yapraklı yapıda olan ve “kerojen” adlı organik
madde içeren, ısıtıldığı zaman sentetik petrol ve gaz üretebilen tortul kayaçlara verilen isim.
BULUCULUK, Herhangi bir ruhsat döneminde, yönetmeliğinde belirtildiği şekilde, bir maden
zuhurunun ortaya çıkarılması.
CEVHER, Doğrudan doğruya veya bazı işlemler sonucu zenginleştirilerek endüstride tüketim
yeri bulunabilen ve ekonomik değeri olan bir veya birkaç mineralden oluşmuş kayaç.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED), Gerçekleştirilmesi planlanan
faaliyetlerin çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz
yönde etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için
alınacak önlemlerin, seçilen yer ve teknoloji alternatiflerinin tespit edilerek
değerlendirilmesinde ve faaliyetlerin uygulanmasının izlenmesi ve denetlenmesinde
sürdürülecek çalışmalar.
DEKAPAJ, Açık işletme projesine göre maden yatağının üzerindeki veya kontağındaki örtü
tabakasının gevşetilmesi, kazılması, yüklenmesi, taşınması, toprak harmanına dökülmesi,
serilmesi, harman sahasının düzeltilmesi, toprak harmanı ve kademe yollarının yapımı ve
bakımı gibi muhtelif ameliyeleri kapsayan işlemlerin tümü.
DESANDRİ, Maden ocaklarında aşağıdan yukarıya cevher veya kömür nakli yapmak amacı
ile aşağıya doğru meyilli olarak yantaş, cevher veya kömür içinde sürülen galeri.
ESKİ İMALAT, Kömürü veya cevheri alınmış ve sonra göçmeye bırakılmış veya ramble
edilmiş ocak kısmı.
vii