Page 123 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 123

Türkiye‘nin Koronavirüs  Hastalığı ile Mücadelesi





            Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sivil  Toplum Genel
            Müdürlüğü, Valilikler, Belediyeler ve Kaymakamlıklar bünyesinde olan İçişleri
            Bakanlığı; alınan idari tedbirlerin çoğunu kendisi uygulamaktadır. Bu nedenle
            de Bilim Kurulunca önerilen ve Cumhurbaşkanlığında karara dönüştürülen
            idari önlemleri hemen uygulama genelgelerine dönüştürmüş, yasal mevzuatını
            oluşturarak önlemleri tavizsiz bir şekilde hayata geçirmeye çalışmıştır.

               Alına kararlara istinaden hayata geçirilen bazı önlemlerin detaylarını
            aşağıda şöyle sıralayabiliriz:


               İçişleri Bakanlığı Tarafından Yürütülecek Tedbirler (13.03.2020)

               1- Restoranlarda genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulan-
                  ması önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri aşağıda
                  yer almaktadır:

                  1.1- Masalar arası mesafe 1 metreden az olmayacak şekilde (tercihen 2
                       metre) düzenleme yapılmalıdır.

                  1.2- Odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik
                       esnasında açık olmalı ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandı-
                       rılmalıdır.

                  1.3- Genel temizliğin su ve deterjanla yapılması yeterlidir.

                  1.4- Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, tı-
                       rabzanlar, sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım
                       alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmelidir. Bu
                       alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra
                       1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (SodyumhipokloritCas
                       No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılmalı-
                       dır.

                  1.5- Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonra-
                       sında su ve deterjanla yıkanmalı ve kullanımına kadar temiz bir
                       ortamda saklanmalıdır.





                                                                              123
   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128