Page 124 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 124
Kamu Denetçiliği Kurumu
1.6- Mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etkili
olduğu öne sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanılma-
sının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
1.7- Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20
saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı
durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik
veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal
sabun yeterlidir.
1.8- Restoranlarda açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli
bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışan-
lar tarafından yapılması sağlanmalıdır.
1.9- Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum
sıkıntısı vb.) bulguları olan personel şikâyetleri düzelene kadar ça-
lıştırılmamalıdır.
2- Restoran çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanma-
lıdır:
2.1- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sa-
bun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteri-
yel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
2.2- Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan ki-
şinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kulla-
nımlık kâğıt mendil ile örtmesi, kâğıt mendilin bulunmadığı du-
rumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere
girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu ka-
patması, mümkünse cerrahi (tıbbi) maske kullanması önerilmek-
tedir.
2.3- Misafirlerin kişisel eşyalarına temas eden kişilerin, bu tür işlemler
sonrasında derhal ellerini yıkaması veya alkol bazlı el antiseptiği ile
el temizliği yapması sağlanmalıdır.
124