Page 124 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 124

Kamu Denetçiliği Kurumu





                     1.6- Mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etkili
                         olduğu öne sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanılma-
                         sının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.

                     1.7- Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20
                         saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı
                         durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik
                         veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal
                         sabun yeterlidir.

                     1.8- Restoranlarda açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli
                         bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışan-
                         lar tarafından yapılması sağlanmalıdır.
                     1.9- Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum
                         sıkıntısı vb.) bulguları olan personel şikâyetleri düzelene kadar ça-
                         lıştırılmamalıdır.

                  2- Restoran çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanma-
                     lıdır:

                     2.1- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sa-
                         bun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
                         bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteri-
                         yel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
                     2.2- Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan ki-
                         şinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kulla-
                         nımlık kâğıt mendil ile örtmesi, kâğıt mendilin bulunmadığı du-
                         rumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere
                         girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu ka-
                         patması, mümkünse cerrahi (tıbbi) maske kullanması önerilmek-
                         tedir.

                     2.3- Misafirlerin kişisel eşyalarına temas eden kişilerin, bu tür işlemler
                         sonrasında derhal ellerini yıkaması veya alkol bazlı el antiseptiği ile
                         el temizliği yapması sağlanmalıdır.






               124
   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129