Page 148 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 148

Kamu Denetçiliği Kurumu





                  2. Acil Durum Planı ve Risk Değerlendirmesi

                  Salgın hastalıklara karşı planlanmış önlemlerin mevcut COVID-19’a göre
                  güncellenerek acil durum planınızın devreye alınması,

                  İşyerinde yürütülen faaliyetlerin ve çalışma organizasyonunun, çalışanların
                  COVID-19 maruziyetini engelleyecek şekilde düzenlenmesi,

                  Çalışan temsilcileri ve/veya çalışanların güncellenen acil durum planı hak-
                  kında bilgilendirilmesi ve plan kapsamında ne yapmaları veya yapmamaları
                  gerektiğinin farkında olmalarının sağlanması,

                  COVID-19 ile ilgili işyeri özelindeki tehlikeler belirlenerek ayrı bir risk
                  değerlendirmesi veya mevcut risk değerlendirmesi üzerinde güncelleme
                  yapılması gerekmektedir.
                  3. Salgının Yayılmasını Önleme


                  Şu anda COVID-19'u önlemek için bir aşı bulunmamaktadır. Salgını ön-
                  lemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. COVID-19’un
                  işyerinize ulaşmaması için önleyici tedbirler derhal alınmalıdır. Bu tedbirler
                  COVID-19'un yayılmasını engeller veya yavaşlatabilir.

                  İşverenler aşağıdaki hususları dikkate almalıdır;

                  Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle kontrol edilmesi ve
                  ateşi olanların işyeri hekimine yönlendirilmesi gerekir.

                  İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamak için uygun bir ça-
                  lışma modeli geliştirilmelidir. Çalışanların hasta olduklarında evde kalma-
                  larını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijye-
                  ninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin
                  görebileceği diğer alanlara asılmalıdır.

                  Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp tor-
                  baları sağlanmalı; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden
                  boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır.

                  Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye
                  boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelidir,



               148
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153