Page 152 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 152
Kamu Denetçiliği Kurumu
4- Yurt çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanmalıdır:
4.1- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sa-
bun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteri-
yel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
4.2- Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan ki-
şinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kulla-
nımlık kâğıt mendil ile örtmesi, kâğıt mendilin bulunmadığı du-
rumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere
girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu ka-
patması, mümkünse cerrahi (tıbbi) maske kullanması önerilmek-
tedir.
4.3- Misafirlerin kişisel eşyalarına temas eden kişilerin, bu tür işlemler
sonrasında derhal ellerini yıkaması veya alkol bazlı el antiseptiği ile
el temizliği yapması sağlanmalıdır.
Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayımlanan 26 Mart 2020
tarihli genelge ile Bakanlıkça kiraya verilmiş olan taşınmazlardan; İçişleri Ba-
kanlığı tarafından geçici süre ile faaliyet gösteremeyeceği belirtilen, kafeterya,
yüzme havuzu, spor merkezi gibi ticari ünitelerin 16 Mart tarihinden, faaliyete
başlayacakları tarihe kadar geçen sürede kira bedeli alınmayacağı, sezonluk,
yıllık veya daha uzun süreli olarak kulüplere, federasyonlara, belediyelere, kamu
kurum ve kuruluşlarına kiralanmış olan tesis ve taşınmazların talepleri halinde
liglerin ertelendiği 19 Mart tarihinden itibaren Mart-Nisan-Mayıs-Haziran
aylarına ait kira bedellerinin ödemelerinin faizsiz olarak 4 ay süreli olarak er-
teleneceği, düzenlenmiştir.
8.8. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Yürütülen Tedbirler
Salgınla mücadele sırasında ülkelerarası karantina uygulamaları yapıldığın-
dan ve ülke içi turizm faaliyetleri etkileneceğinden bakanlığın aldığı tedbirler
ekonomik yaşamın devamı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle
turizm bölgeleri, oteller ve restorantlarla ilgili detaylı düşünülmüş tedbirler
aşağıda yer almaktadır:
152