Page 156 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 156
Kamu Denetçiliği Kurumu
Bu tedbirlerin haricinde; Bakanlığın mücadelenin gevşetilmesine hazırlık
yaptığı, turizm bölgelerinde salgından arındırılmış bölgelerle ilgili sertifikas-
yon çalışması yaptığı tespit edilmiştir.
8.9. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından Yürütülen Tedbirler
Türkiye COVİD-19 salgın hastalığıyla mücadeleye giriştiğinde, izolasyon
ve karantina tedbirlerini geniş çapta uygulamaya başladığında; destekleyici
en önemli unsur olarak karşımıza gıda ve beslenme zorunluluğu çıkmakta-
dır. Gıda ürünlerinin tedarik zincirinin bozulmaması ve beslenme için gerekli
ürünlerin üretiminin aksamaması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerekli
önlemleri hassasiyetle aldığı gözlenmiştir.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Marketleri İçin Korunma ve
Kontrol Önlemleri (18.03.2020)
1. Yeni Koronavirus Hastalığı (COVID-19) dünyada yaygın olarak görül-
mektedir. Ülkemizde hastalık yayılımında rol oynayabilecek, yoğun in-
san trafiğinin yaşandığı gıda marketlerinde enfeksiyon bulaşma riskini
azaltmak için korunma ve kontrol önlemlerine dikkat edilmelidir.
1.1- Gıda marketlerinde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak
için uygulanması önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kont-
rol ilkeleri aşağıda yer almaktadır:
1.1.2- Kapalı alanlardaki zemin ve diğer yüzeylerin rutin temizliğinin su
ve deterjanla yapılması yeterlidir.
1.1.3- Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar,
sık dokunulan düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanların-
daki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmelidir. Bu alanla-
rın temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1:100
oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyumhipoklorit, Cas No:
7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılmalıdır.
1.1.4- Mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etki-
li olduğu öne sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanıl-
masının fazladan koruma sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
156