Page 157 - Mücadele Raporu v15 SON
P. 157
Türkiye‘nin Koronavirüs Hastalığı ile Mücadelesi
1.1.5- Gıda marketi çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en
az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun
olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır.
Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek
yoktur, normal sabun yeterlidir.
1.1.6- Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum
sıkıntısı vb.) bulguları olan personel şikâyetleri düzelene kadar ça-
lıştırılmamalıdır.
1.1.7- Sürekli bir şekilde insanlar ile yüz yüze arada 1 metre veya daha
kısa mesafe kalacak şekilde temas eden çalışanlar (kasiyer) tıbbi
maske takmalıdır. Maskenin burun, ağız ve çeneyi de kapatacak
şekilde takılması, dış yüzeyine dokunulmaması, dokunulur ise al-
kol içerikli el antiseptikleri ile el hijyeni sağlanması gerekmek-
tedir. Maske ön yüzüne dokunulmadan yanlarda yer alan lastik-
lerinden, bağcıklı ise bağcıklarından tutularak çıkartılmalı ve el
hijyeni sağlanmalıdır.
1.1.8- Gıda marketi çalışanlarının eldiven kullanmaları, el temizliğine
olanak vermeyip, çevresel bulaşı artıracağından, önerilmemek-
tedir. El hijyeni sağlanması için alkol içerikli el antiseptiklerinin
ulaşılabilir noktalarda bulundurulmalıdır.
1.2- Gıda marketi çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vur-
gulanmalıdır:
1.2.1- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sa-
bun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteri-
yel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
1.2.2- Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan
kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek
kullanımlık kâğıt mendil ile örtmesi, kâğıt mendilin bulunma-
dığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalaba-
lık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve
burnunu kapatması, mümkünse cerrahi (tıbbi) maske kullanma-
sı önerilmektedir.
157