Page 179 - soma rapor 30122014
P. 179
2.1.4. İşyeri Hekimi
En az 50 işçi çalıştıran işyerlerinde, çalışmaya bağlı mesleki maruziyetler ile iş sağlığı
risklerine karşı koruyucu, önleyici hizmetlerde bulunmak üzere işveren ile imzalanan
sözleşmeye göre işyeri hekimi görevlendirilir. İşyeri hekimi, işyerinde iş sağlığının korunması,
iş sağlığı yönünden mevcut ve muhtemel risklerin ortaya çıkarılması ve bu konudaki
aksaklıkların düzeltilmesini sağlamakla görevlidir.
İşyeri hekimi ve sağlık ekibinin, çalışanların işe girerken sağlık muayenelerinin yapılması
yanında, çalışma şartlarından kaynaklanan sağlık sorunları ve iş kazalarının önlenebilmesi
açısından koruyucu sağlık önlemlerinin alınmasında önemli görev ve sorumlukları
bulunmaktadır.
İşyeri hekimleri işverenler ile yapılan sözleşmede belirtilen çalışma sürelerine göre
hizmet sunarlar. Çalışma sürelerinin belirlenmesinde Yönetmelikte işyeri hekimlerinin çalışma
sürelerine ilişkin bölümde yer alan işyerlerinin bulunduğu risk sınıfları (az tehlikeli, tehlikeli
ve çok tehlikeli ) esas alınmaktadır. Buna göre, maden işyerlerinin de bulunduğu çok tehlikeli
sınıfta sayılan işyerlerinde, sağlık gözetimi için ayda en az 20 saat, buna ilave olarak işe giriş
ve periyodik muayeneleri ile eğitim için işçi başına yılda en az 30 dakika hizmet sunulması
gerekmektedir.
Ayrıca, 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en
az bir işyeri hekimi, işçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye
kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak yukarıda belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar
işyeri hekimi eklenmesi gerekmektedir.
Uygulamada işyeri hekimliği uygulamasından beklenen sonuçların alınamadığı, bu
uygulamanın yeterince etkin olmadığı anlaşılmıştır. Öncelikle;
İşyeri hekimi, çalıştığı işyerinin her türlü özelliğini gözlemlemeli, öğrenmeli ve işçinin
karşılaştığı zorluk ve stresleri tanımalı, hasta muayene eden ve sadece acil durumlarda
müdahalede bulunan kişi olmamalıdır. İşyeri hekimliği işletmelerde, tedavi edici olmaktan
ziyade iş sağlığını koruma ve geliştirme sorumluluğunu çalışanlarla paylaşarak, üretim-yönetim
fonksiyonlarına mesleki duyarlılığının bakış açısıyla katılan, koruyucu fonksiyonu öne çıkan
bir işyeri hekimliği biçimi ile uygulanmalıdır.
Mesleki görev ve duyarlılığın, profesyonel sorumluluğun bir gereği olarak işyeri
hekimleri, hastalanma ya da yaralanma olmadan önce olası kaza ve hastalık etkenlerini
değerlendirebilmeli, sistematik ve sürekli bir önleme, koruma, izleme programı geliştirmelidir.
165