Page 342 - kdk_yillik_rapor2018
P. 342
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU
6.9.1 Gıda Güvenliği
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 20 nci maddesi gereğince, Belediyelerin
umumi mahallerde halkın sıhhatine zarar veren etkenleri ortadan kaldırma görevi
olduğu, Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümleri gereğince de zabıtanın 1593 sayılı
Umumi Hıfzıssıhha Kanununun uygulanmasında ve alınması gerekli kararların yerine
getirilmesinde görevli personele yardımcı olmakla ve ruhsata aykırı olarak işletilen
işyerleriyle ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik
hükümlerine göre işlem yapmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 21 inci
maddesinde gıda güvenilirliği şartlarının belirlendiği, buna göre gıdanın güvenilir
olup olmadığının belirlenmesinde, üretim, işleme ve dağıtım aşamaları, etiket bilgileri
ve sağlıkla ilgili uyarı niteliğindeki bilgiler ile insanlar tarafından günlük normal
kullanım koşullarının dikkate alınacağı, gıdanın insan sağlığına zararlı olup olmadığının
belirlenmesinde; tüketenin sağlığı üzerinde ani, kısa veya uzun vadede oluşturabileceği
muhtemel etkileri yanında, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel
toksik etkileri ve belirli tüketici gruplarının özel sağlık hassasiyetlerinin de dikkate
alınacağı, herhangi bir gıdanın insan tüketimi için uygun olmadığının belirlenmesinde,
gıdanın her tür bulaşıklığı veya çürüme, bozulma veya kokuşma nedeniyle kullanım
amacına uygun olmamasının dikkate alınacağı, ayrıca 40 ıncı maddede, insan
tüketimine uygun olmayan gıdaların, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan
toplatılacağı ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verileceği, bu ürünleri
üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında
Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı,
22 nci maddesinde, gıda işletmecisinin ürettiği, işlediği, ithal ettiği, satışını veya
dağıtımını yaptığı bir ürününün, gıda güvenilirliği şartlarına uymadığını değerlendirmesi
veya buna ilişkin makul gerekçelerinin olması durumunda, söz konusu ürünü kendi
kontrolünden çıktığı aşamadan başlamak üzere, toplanması için gerekli işlemleri
derhal başlatmak ve konu ile ilgili Bakanlığı bilgilendirmek zorunda olduğu, ayrıca
ürünün toplanması gerektiğinde, toplanma nedeni hakkında tüketiciyi veya kullanıcıyı
doğru ve etkin olarak bilgilendirmek ve gerekli hâllerde, insan sağlığını korumaya
yönelik tedbirlerin yeterli olmaması durumunda, tüketiciye veya kullanıcıya ürünün
iadesi için çağrıda bulunmak zorunda olduğu, gıda işletmecisinin, ürünle ilgili riskin
önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılmasında sorumluluğu ve gereken tedbirlerin
alınmasında Bakanlıkla işbirliği yapma zorunluluğunun söz konusu olduğu hususları
düzenlenmiştir.
Ayrıca, bu Kanunun 25 inci maddesi gereğince, insan sağlığını korumak, gıda
güvenilirliğini sağlamak üzere, doğrudan veya dolaylı bir riskin bildirimine ilişkin
sistemlerin Bakanlık tarafından kurulacağı, Bakanlığın, gıda ile ilgili, doğrudan veya
dolaylı risk bulunduğuna ilişkin bir bildirim aldığında, gerekli tedbirleri alacağı veya
2018 YILLIK RAPOR 341