Page 342 - kdk_yillik_rapor2018
P. 342

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU



               6.9.1  Gıda Güvenliği

               1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 20 nci maddesi gereğince, Belediyelerin
               umumi mahallerde halkın sıhhatine zarar veren etkenleri ortadan kaldırma görevi
               olduğu, Belediye Zabıta  Yönetmeliği hükümleri gereğince de zabıtanın 1593 sayılı
               Umumi Hıfzıssıhha Kanununun uygulanmasında ve alınması gerekli kararların yerine
               getirilmesinde görevli personele yardımcı olmakla ve ruhsata aykırı olarak işletilen
               işyerleriyle ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin  Yönetmelik
               hükümlerine göre işlem yapmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.
               5996 sayılı  Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve  Yem Kanununun 21 inci
               maddesinde  gıda güvenilirliği şartlarının belirlendiği,  buna göre gıdanın güvenilir
               olup olmadığının belirlenmesinde, üretim, işleme ve dağıtım aşamaları, etiket bilgileri
               ve sağlıkla ilgili uyarı niteliğindeki bilgiler ile insanlar tarafından günlük normal
               kullanım koşullarının dikkate alınacağı, gıdanın insan sağlığına zararlı olup olmadığının
               belirlenmesinde; tüketenin sağlığı üzerinde ani, kısa veya uzun vadede oluşturabileceği
               muhtemel etkileri yanında, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel
               toksik etkileri ve belirli tüketici gruplarının özel sağlık hassasiyetlerinin de dikkate
               alınacağı, herhangi bir gıdanın insan tüketimi için uygun olmadığının belirlenmesinde,
               gıdanın her tür bulaşıklığı veya çürüme, bozulma veya kokuşma nedeniyle kullanım
               amacına uygun olmamasının dikkate alınacağı, ayrıca 40 ıncı maddede, insan
               tüketimine uygun olmayan gıdaların, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan
               toplatılacağı ve mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verileceği, bu ürünleri
               üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında
               Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı,
               22 nci maddesinde, gıda işletmecisinin ürettiği, işlediği, ithal ettiği, satışını veya
               dağıtımını yaptığı bir ürününün, gıda güvenilirliği şartlarına uymadığını değerlendirmesi
               veya buna ilişkin makul gerekçelerinin olması durumunda, söz konusu ürünü kendi
               kontrolünden çıktığı aşamadan başlamak üzere, toplanması için gerekli işlemleri
               derhal  başlatmak  ve  konu  ile  ilgili  Bakanlığı  bilgilendirmek  zorunda  olduğu,  ayrıca
               ürünün toplanması gerektiğinde, toplanma nedeni hakkında tüketiciyi veya kullanıcıyı
               doğru ve etkin olarak bilgilendirmek ve gerekli hâllerde, insan sağlığını korumaya
               yönelik tedbirlerin yeterli olmaması durumunda, tüketiciye veya kullanıcıya ürünün
               iadesi için çağrıda bulunmak zorunda olduğu, gıda işletmecisinin, ürünle ilgili riskin
               önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılmasında sorumluluğu ve gereken tedbirlerin
               alınmasında Bakanlıkla işbirliği yapma zorunluluğunun söz konusu olduğu hususları
               düzenlenmiştir.
               Ayrıca, bu Kanunun 25 inci maddesi gereğince, insan sağlığını korumak, gıda
               güvenilirliğini sağlamak üzere, doğrudan veya dolaylı bir riskin bildirimine ilişkin
               sistemlerin Bakanlık tarafından kurulacağı, Bakanlığın, gıda ile ilgili, doğrudan veya
               dolaylı risk bulunduğuna ilişkin bir bildirim aldığında, gerekli tedbirleri alacağı veya




                                                                        2018 YILLIK RAPOR  341
   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347